Όλη η Κρήτη στο χάρτη...

Κρήτη » Χάρτης Κρήτης » Αρχαιολογικοί χώροι Κρήτη » Σπιναλόγκα

Φωτογραφίες για Σπιναλόγκα

Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα Bookmark and Share

Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι στα βόρεια του κόλπου της Ελούντας στο νομό Λασιθίου. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν Καλυδών και όταν οι Ενετοί το κατέλαβαν το ονόμασαν Σπιναλόγκα. Το οχύρωσαν καλά και φρόντισαν να αναδείξουν τις ομορφιές του νησιού και της γύρω περιοχής. Πρόκειται για ένα οχυρό άριστης αισθητικής που κρατιέται πολύ καλά έως και σήμερα!

Ιστορικά στοιχεία

Το 1574 άρχισε η οχύρωσή του από τους Ενετούς λόγω των επιδρομών που είχαν αρχίσει οι Τούρκοι στην περιοχή. Έτσι ήθελαν να προστατέψουν το νησί από τους εισβολείς αλλά παράλληλα και τις αλυκές της Ελούντας απ' όπου έπαιρναν το αλάτι. Το 1649 η Κρήτη κυριεύτηκε από τους Τούρκους αλλά η Σπιναλόγκα έμεινε στους Ενετούς ακόμη 65 χρόνια, διάστημα στο οποίο πολλοί αντάρτες Κρητικοί χρησιμοποιούσαν το νησί ως καταφύγιο. Μια πολύ σημαντική, ιστορική περίοδος για τη Σπιναλόγκα είναι τα 50 περίπου χρόνια που χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο. Από το 1905 όλοι οι λεπροί της Κρήτης μεταφέρθηκαν στο νησί ύστερα από την απομόνωσή τους στη Μισκινιά στο Ηράκλειο. Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιταλογερμανικού πολέμου, οι κατακτητές εφοδίαζαν το νησί οι ίδιοι καθώς οι ντόπιοι από το χωριό Πλάκα στην Ελούντα είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή για να μην κολλήσουν την αρρώστια. Για τον ίδιο λόγο κανένας Γερμανός ή Ιταλός δεν μπήκε ποτέ μέσα στο νησί, έτσι ήταν ελεύθερη η οποιαδήποτε δράση ενάντια στους κατακτητές. Ο γιατρός του νησιού κος Γραμματικάκης μετέφερε τα νέα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του Λονδίνου και του Καΐρου, από παράνομα ραδιόφωνα που υπήρχαν στο νησί και στη συνέχεια έδινε πληροφορίες για το τι επικρατούσε στον έξω κόσμο. Το 1957 ύστερα από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών φαρμάκων το λεπροκομείο έκλεισε και από τότε η Σπιναλόγκα γεμίζει κάθε χρόνο με τουρίστες αλλά και Έλληνες που θέλουν να δουν την ομορφιά του νησιού, το βαθύ μπλε της θάλασσας και την επιβλητικότητα του αμφιθεατρικού φρουρίου. Τα όμορφα δρομάκια και τα ακατοίκητα σπίτια και κτήρια που υπάρχουν εκεί σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Στη Σπιναλόγκα μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι το οποίο φεύγει κάθε μια ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Πλάκα και την Ελούντα, οι πιο κοντινές περιοχές στο νησί. Η πιο κοντινή διαδρομή είναι από την Πλάκα που απέχει περίπου 800 μ. από τη Σπιναλόγκα

Σχόλια επισκεπτών για Σπιναλόγκα

Σχόλια
ο/η Αχιλλέας έγραψε:
« Απλά συγκλονιστικό, όπως και η ιστορία του. Δυστυχώς όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και την ιστορία αυτού του νησιού έπρεπε να την μάθουμε από ξένους.... »

ο/η ELENI έγραψε:
« Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ένας Ιερός τόπος με ΙΣΤΟΡΙΑ.(( ΕΓΙΝΕ γνωστό ΑΠΟ το σίριαλ το ΝΗΣΙ Αφορούσε την ζωή των ΛΕΠΡΩΝ.. »

ο/η Παναγιώτης Κατιρτογλου έγραψε:
« Κάποια στιγμή θέλω να βρεθώ και εγώ εκεί. »

Αφήστε το δικό σας σχόλιο

– ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ –


προσκλητήρια βάπτισης, μπομπονιέρες βάπτισηςφωτογράφιση εκδηλώσεων