Κρήτη

Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένας ξεχωριστός και μοναδικός τόπος. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο μετά τη Σικελία, τη Σαρδινία, την Κορσική και την Κύπρο. Απέχει 100 χιλιόμετρα από την Πελοπόννησο, 175 από την Τουρκία και 300 από την Αφρική. Η έκταση της είναι 8.336 τετρ. χλμ. και το συνολικό μήκος των ακτών της φτάνει τα 1046 χλμ. Στα βόρεια βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος, στα νότια από το Λιβυκό, στα ανατολικά από το Καρπάθιο και στα δυτικά από το Μυρτώο. Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις νομούς, το νομό Ηρακλείου, το νομό Χανίων, το νομό Ρεθύμνου και το νομό Λασιθίου. Οι κυριότερες πόλεις της είναι το Ηράκλειο, τα Χανιά, Το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος, η Ιεράπτερα και η Σητεία. Λόγο της γεωγραφικής θέσης της, η Κρήτη αποτελούσε πάντοτε το σταυρωδρόμι τριών υπήρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και αυτό γίνεται αντιλιπτό σε όλη την έκταση του νησιού τόσο στους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους όσο και στην κουλτούρα των κατοίκων του.

Αυτό που κάνει την Κρήτη να ξεχωρίζει είναι ο μοναδικός συνδυασμός φυσικού πλούτου, ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Από τα επιβλητικά ανάκτορα στη Κνωσσό και τη Φαιστός έως τις απόκρημνες χαράδρες και την άγρια ομορφιά στο φαράγγι της Σαμαριάς και από τις ήσυχες και ερημικές παραλίες του Λιβυκού πελάγους έως τις πολύβουες και πολυσύχναστες παραλίες στα βόρεια παράλια του νησιού, η Κρήτη προκαλεί τον επισκέπτη της να την εξερευνήσει. Οι αντιθέσεις είναι ο κανόνας σε αυτό το νησί. Στη Κρήτη πέρα από τις φυσικές ομορφιές αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η Κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή σε όλο το κόσμο και μόνο από κοντά μπορεί κανείς να βιώσει αυτό το συναίσθημα. Από την άλλη πλευρά όμως οι Κρητικοί έχουν τις ιδιορρυθμίες τους και τη δικιά τους αντίληψη και δεν είναι διατεθειμένοι να την αλλάξουν εύκολα.

Γνήσιος Κρητικός

Αρχαιολογικοί χώροι στην Κρήτη

Σε όλο το μήκος της Κρήτης υπάρχουν διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του νησιού. Παρόλο που η Κνωσός και η Φαιστός κατέχουν εξέχουσα θέση, υπάρχουν και πολλοί άλλοι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κρήτη τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε.

Σπήλαια στην Κρήτη

Στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα απο 3.000 σπήλαια. Αρκετά απο αυτά είναι επισκέψιμα και η είσοδος σας σε κάποιο απο αυτά θα σας φέρει αντιμέτωπους με το μεγαλείο της φύσης. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με όλα τα Σπήλαια της Κρήτης

Μουσεία στην Κρήτη

Όλα τα μουσεία της Κρήτης.

Φαράγγια στην Κρήτη

Το φαράγγι της Σαμαριάς κατέχει εξέχουσα θέση μιας και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι στην Ευρώπη, υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα ενδιαφέρουσα φαράγγια στην Κρήτη.

Μοναστήρια στην Κρήτη

Τα μοναστήρια της Κρήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του νησιού καθώς έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές του έθνους.

Πόλεις και χωριά της Κρήτης

Πόλεις και χωριά της Κρήτης.

web design: <crazyAlgorithms />